Wednesday, December 15, 2010

Artis Baru Shamsians9802


wa xnak cakap banyak..
lu komen je k..

peeslashass jangan lupo undi dio monang, sonang nanti masuk sokkaba kito taim kawen dio..

Thursday, November 25, 2010

j u m a a t

ya sambungan pada kisah jumaat yang lepas..
on the way naik bilik perjalanan ni paling horror..
cam biasa..
goyang ngan warden..
kalo boleh carik membe2 paling besar..
seb bek GEMOK geng ngan wa..
so keGOYAHAN yang melanda diriku ini bekurangan 2 skala ritcher..

ada skali tu BANG NIK muncul secara tiba2 dihadapan wa..
nasib baik STOR bilik sukan kat bawah tangga tu terbukak..
bau bilik sukan tu macam haram..
di campur ngan suar2 trek budak main bola..
sengal giler..
basuh la..
ni tak..
main tinggal je..
pastu sok petang nak main bola..
lu main rembat je suar kat ampaian..
FUCK off..

brape kali wa ilang suar trek..
seb bek wa keje KOOP..
wa pun rembat je kat KOOP tu..
wa pun segera mencampakkan beg tu kedalam bilik sukan tu..
dan pura2 masuk ke DEWAN MAKAN..
tapi alang2 dah masuk wa pun makan le..
lauk ari jumaat kengkadang besh..
kengkadang tak..
bergantung kepada udang yang tokey dewan makan beli aritu..
kalo dah lama beli..
memang bangsat..
udang masak pedas,sayur kobis masak lemak..
budak2 yang elegik udang dapat makan telur..

abes makan trus angkut beg ke bilik dan prepare nak stat meniaga..
memandangkan jajan2 wa x byk..
so wa membuat bisnes kat dalam bilik je..
tunggu sape nak beli datang..
sebab kalo jalan2..
kantoi plak ngan senior yang tgk bisnes gak..
kene paw nanti..
bukan wa goyang..
tapi HORMAT..
dalam idup wa mana ada perasaan GOYANG..

wa ngan maimon akan segera meminta kunci KOOP kat budak pompuan..
sebab nak simpan eskim..
dan kalo boleh..
ujung minggu memang kitowang je yang pegang kunci..
dalam meniaga eskim dan bukak koop tu..
kengkadang dwet kitowang ada gak bercampur ngan dwet koop..
tapi x kesah la..
sikit pye hal..
yang penting smangat berbisnes tu..

sbelah malam plak..
memang terbaek sebab prep xde..
kan skolah cuti ari sabtu..

b e r s a m b u n g . . . . .

Thursday, November 18, 2010

Jumaat

wa korek cerita lama tampal kat sini..

ari jumaat adalah hari meniaga untuk sume budak2 yang pandai carik duit sendiri..
seperti dalam entri wa lama dulu..
wa ni sorang yang suke meniaga..
abes je klas kul 12..
wa akan bersiap sedia mencarik beg balik kampung paling besar skali kat dalam bilik wa..

dengan gaya yang agak2 kewl..
berjalan menuju ke pondok jaga bersama teman2 yang lain..
membawa beg disisi ala2 ingin pulang "balik kampung"(umah aku kira kampung ke)..
time nak bawak beg pun kene kaver2 sket..
mana lah tau ade warden saspek kitowang "balik kampung" tanpa kebenaran..

pastu bas SKS kaler kuning pun melewati bangunan sekolah..
sambil drift tu..
budak2 sume berebut2 naik bas..
bukannya niat awal nak g masjid nak bertakafur..
tapi nak makan cendol kat blakang IPD seremban tu..
pergh mantol beb layan cendol..
faveret wa cendol jagung..
kantoi plak wa antara yang berebut naik bas..
ada gak yang berniat nak makan karipap panas..
yang dijual oleh bini siak masjid..
x penah nampak muka tu yang lejen tu..
berurusan melalui tingkap je..

tapi wa ngan kepala bisnes yang lain bukanla kejar cendol tu awal2..
wa akan menuju ke singapore street..
untuk beli jajan..
jajan tu harga die 5-6 inggit utk satu beg besar..
kalo pandai tawar 4 inggit boleh dapat..
slalu jajan tu wa angkat 2-3 beg je..
pasal senior2 memang wat bisnes jajan tu..
kang kene panggil plak kaco line kan..
ha tu la..
sape suh ko jadikkan budak2 ni orang suruhan ko dulu..
jual dari bilik ke bilik..
kan budak2 ni dah makan tuan..

wa ngan dak2 ni beli gule2 yang rare macam yang ada asam kat tengah2 tu..
pastu gule2 antu..
merah mulut beb makan tu..
sour + pun wa beli gak..
tapi yang paling memberatkan beg ialah aiskrim POP..
satu kotak tu ada la dalam 100-150 batang..
wa jual 20 sen sbatang..
harga satu kotak baru 7-8 inggit..
pergh..
cepat kaya jual eskim POP..
dari jual jajan..

pastu balik ke masjid dengan beg yang sarat ngan makanan ringan tu..
kengkadang x sempat solat jumaat sebab singgah cendol dulu..
haha..
balik asrama tunggu bas kat pejabat pos..
khalis kompom bawak balik GEMPAK yang berjaya dirembat kat kedai kat pejabat post tu..
ada gak budak2 yang FLY balik umah..
aku plak terhegeh2 bawak beg..
situasi balik asrama berbeza ngan pergi tadi..
time ni kalo boleh sume tanak naik bas yang first tu..

bersambung..





peeslashass dah lama x makan eskim POP..
patah tengah2 tong2 ngan membe..

Wednesday, November 10, 2010

yeah

wa dah boleh nulis dalam blog ni tanpa kuar dari blog wa sendiri..

so nantikan pos2 wa..

penulis misteri yang siot tu mana..
terus menyepi ke?


blah la..

sebab xde apa wa nak tulis wa nak kongsi..

layan video adik korang ni

Monday, October 11, 2010

munco

mintak maap bebanyak..
den lamo monyopi..
maghin poso den xnak ngumpat..
tu yang den x nulis..
ghayo lak ghamai nak orang ajak poie kendughi..
x sompek den nulis..
yo lah paten orang2 skarang..
sumo nak buek open haus..
buek la doa selamat ko an..

aghi ni pun den xdo la nak cito sesapo pun..
den nak ngucapkan takziah..
kepado kuargo mangso2 tragedi 10.10.10 tu..
yang kesian eh kek lane sobolah tu..
bak kato oghang..
kalo dah ajal..
memang dah x bulih buek papo pun..

sodang si angkasawan begembigho..
ado gak yang bosodih pado taghih tu..

so pado entghi ni..
den mintak koghang sodokahkan fatihah kek mangso..
bukan sobab po..
ado hadith koba..
kalo ekau doakan oghang..
ado malaikat yang meng AMIN kan doa ekau tu..
sapo x tau makhluk Allah yang bernamo malaikat..
makhluk yang paling setio..
kojo eh ikut arahan Allah yo..
solat x tingga..
poso kompom sobab eh x makan..
so doa eh isnyaAllah Allah teghimo..


notakaki lopeh ni den mulo ngumpat balik yo..

Tuesday, September 21, 2010

Aidilfitri 2

bersambung hari berikutnya..
wa bangun pagi tu xde lah awal sangat..
sebab malam tu sempat main PES..
bangun2 cuci muka makan nasik lemak..
rajin bunda wa masak pepagi..

lepas makan wa saje2 la mandi awal..
selalunya kalo ari rilek2 memang selagi x masuk zohor..
x mandi wa..
tiba2 wa mendapat panggilan dari orag yang tidak dikenali..
beliau memperkenalkan diri beliau sebagai shadan..
wa balas "OWHH"..
dia ajak wa lepak mekdi..
jam 10.30 pagi..
dalam hati wa dah bergelodak..
adakah shahdon layan MLM..
pepagi ajak wa lepak..
kat mekdi lak tu..
selalunya orang2 MLM je ajak lepak tiba2..
namun sebagai reporter..
wa mesti berani..
sorang2 pun sorang2 la..

sampai mekdi..
shahdon tengah carik table..
wa paking kuda wa kat tempat yang disediakan..
wa standby telinga wa..
kalo2 shahdon nak bukak pasal MLM..
duk jap..
shahdon kata nak payung wa mekdi..
pergh ni dah betul dah ni..
wa rilek2 dl..
shahdon dah kuarkan netbook..



wa bawak makanan ke table..
lepastu shadon bukak mulut..
dia kata dia nak bukak internet..
nak amek note..
jiran kat umah dia x balik lagi..
xpat nak curik wifi..
haha..
dem..
wa gak yang tolong shadon sebab dia x pernah wifi kat mekdi..
sedangkan wa x penah ade laptop pun..
wa main ghedah je..

40 minit berselang..
arip sil call wa..
dia nak mintak tolong jemput dia dari servis kete..
wa ajak shadan..
kira macam jejak kasih..
shahdan sahak bertemu arifuddin sahak..
sementara menanti kereta arip siap..
kitorang g umah gemok..
dan bermula dari saat itu..
misi beraya hari kedua bermula..
waktu kat umah gemok kul 1 petang..
gemok kata dia nak mandi dl..
baru join kitorang beraya..

rumah wa rumah berikutnya..
hampir 2 jam menanti gemok masih tidak kelihatan..
shadon yang kurang senang dengan situasi tersebut mengajak ke rumah arip..
kami meneruskan perayaan ke rumah arip..
wa msg gemok suh trus gerak umah arip..
waktu tengah makan kuih siput umah arip..
ayie tanya wa ada mana?
wa bitau dia suh datang umah arip..
dia berjalan kaki dari rumah kandanya..
serentak tiba dengan gemok..



pada waktu yang sama wa mendapat panggilan dari jimmy..
yang sedang menanti di petronas umah shadon..
ya..
destinasi berikutnya ialah rumah shahdan..
gemok dan sil datang kemudian kerana kereta sil dah siap..
shahdan kata senang je nak g umah dia..
tu pun dak2 ni lupa..
tapi lepas shadan bawak g umah dia..
memang kompom wa akan lupa..
kat umah shahdon kami makan mee..
arini hari kenyang..
umah gemok makan kue teow..
gomok masak..
umah den makan nasik..
umah arip makan kueh ngan buah langsat..
umah shadan makan mee..

lepas tu kami menuju ke rumah akkil..
setiap kali kami ke rumah akkil..
kami akan mengingati kisah silam..
dan berjaga-jaga..
akkil kata dia nak kawen tahun depan..
dia tengah analize sape nak kawen..
ade ramai calon die..
husna pun kata nak kawen tahun depan..

seterusnya kami menunaikan tanggungjawab di masjid paroi..
wa kena sound ngan pakcik kat sini..
sebab lepak macam kat bas stand..
haha..
lepas magrib kitorang sebu umah ayu ahmad..
rumah wajib kami setiap tahun..
jika tahun2 sebelum ni..
memang kami inform awal2..
tapi sebab xnak nyusahkan mereka 3 beranak..
kami redah je last minit..
kebal cuba mencuri rahsia REVEAL pada 3 oktober tu..
tapi tidak berhasil..

dan rumah terakhir pada hari ni ialah..
rumah aku sekali lagi..
arip ngan shahdan yang dah datang petang tu x datang lagi malam ni..
wa menerima kunjungan jimi kamil dan faiz yang datang dari palong bt kikir dan bahau..
kamil sedih sebab x datang beraya umah dia..
apatah lagi jimi..
yelah taun depan g palong lak eh kawan2..

b e r s a m b u n g

peeslashass gemok anta ayie balik malam tu..

Sunday, September 19, 2010

Aidilfitri

jon lantik wa sebagai reporter..
lantikan ni secara tak rasmi..
budak2 gila kuasa yang lain x tau..
lantikan ni secara rahsia macam freemason gak..
adalah upacara2 penyerahan kat bawah terowong semua..

wa sedang carik penulis misteri ni..
dah lama dah dia x apdate..
agak2 kalo lu jumpa inform wa..

okay wa melaporkan diri untuk menceritakan perjalanan raya wa..
dan perjalanan ni hanyalah berkaitan ngan budak2 shams je..
raya wa kat kampung wa x cite kat sini..
kalo ada pun wa tersasul..

pada hari raya keempat yakni hari isnin..
sahabat2 wa dari rembau telah memulakan operasi beraya disekitar seremban..
wa x sempat ikut sebab wa masih lagi menjalankan tanggungjawab sebagai anak yang soleh..
dengan menjadi driver kepada kedua orang tua wa..
mereka telah beraya di rumah zarif, ayie, kebal dan shahdon jika x silap wa..
di rumah shahdon..
kebal aka gemok terkejut melihat kelibat ncj85..
boleh dikatakan kembar nce85..
oleh kerana wa xde kat tempat kejadian wa x pat nak cite lebih2..
kang jadik fitnah lak..

raya berikutnya giliran budak2 seremban lak ziarah rembau..
namun misi utama ialah umah faiz jali..
dimulakan dengan rumah udeng pada jam 4 petang..
sedangkan rancangannya ialah berkumpul pada jam 8 pagi..
kesalahan diletakkan di bahu boyat yang leka membaca surat khabar..
di rumah udeng kami dihidangkan dengan kuih muih yang enak..
tiada mi kari seperti tahun berikutnya..
en zarif aka abang kawasan menghantar meset kepada harizal supaya menyediakan mi goreng..
setibanya di rumah harizal..
beliau baharu sahaja bangun dari tidur..
syafiq berusaha menambahkan batu di perut beliau..

harapan untuk menjamah makanan di rumah john hampa apabila..
kami hanya menjemput john di rumah paksunya di tampin..
dengan menggunakkan gps milik harizal pemanduan kami sangat lancar ke rumah paksu john..
kami hanya singgah di johol hanya untuk menunaikan tanggungjawab sebagai muslim..
tanpa mengisi perut dengan makanan berat..
kami meneruskan perjalanan ke bahau..
misi untuk menziarah faiz mesti diteruskan walau apa yang berlaku..
ramai yang masih ragu2 ngan kisah wa, arip dan syafiq tentang misteri faiz..
berbagai halangan bagi melaksanakan misi ini..
kami cuba membuat panggilan kepada faiz..
namun hampa..
mungkin beliau telah menukar no telefon pendapat masing2..
cuba mencari sesiapa yang update pasal no tpon..
hampeh..
sume orang "hilang" henpon time ni..
kami nekad untuk redah je..
macam tag line nadia af tu..

sampai ttpc (singkatan yang diberikan erman)..
kitorang solat dulu sambil menanti kehadiran erman..
ada sedikit emosi disini kerana tidak mengajak beliau di awal perjalanan..
sedangkan status di fb beliau memberitahu bosan beraya di rumah..
syafiq yang konfiden rumah faiz sebelum solat tadi rupanya tersilap rumah..
kebal dan zarif yang sememangnya ramah bertanya kepada jiran faiz..
dan akhirnya serentak mengetahui alamat sebenar faiz atas usaha udeng mencari di majalah sekolah dengan bantuan mardiana..
siapa mardiana..
tanya udeng sendiri..

dihadapan rumah faiz kami memberi salam sebanyak 2 kali..
jika telah memberi salam ketiga tidak bersahut..
maka kami perlulah pulang..
dan hasil usaha en ptd..
jirannya memberitahu faiz mungkin sedang solat di masjid..
namun bila tiba di masjid faiz tiada..
setelah berusaha memanggil akhirnya jon lennon kuar dari rumah cikgu jali..
jon lennon sakit mata..
beliau jemput kami masuk umah dan bitau faiz dan kedua ibubapanya jalan beraya..
kami menanti penuh sabar dan kesabaran terbayar dengan mee goreng yang sedap buatan bonda faiz..
kebal tanpa segan silu menghabiskan mee tersebut..

sementara menanti mee goreng siap..
kebal banyak bertanya faiz tentang misteri beliau yang tidak dapat tidur selama 3 tahun..
namun faiz kini kelihatan lebih sihat berbanding sewaktu wa jumpe dia waktu konsert di awan biru tahun lepas..
walaupun kami cuba mengelakkan kebal dari menyoal benda ini berulang kali..
namun kebal ni degil..
gemar sangat soal benda2 camni kat faiz..
faiz nampaknya kurang selesa dengan soalan2 berkaitan penyakitnya..

seterusnya kami terus ke rumah erman..
dan seperti yang dijangkakan..
pasti berbual panjang lebar ngan uncle bob..
dan hero bebualnya ialah kebal..
dia sangat menguasai perbualan..
sesiapa yang ingin belajar teknik berbual ngan orang tua..
kebal mentor terbaik..
kami pulang setelah jam doblas..

b e r s a m b u n g

peeslashass takde gambar..ayie dogheh sket uplod gamba..

Thursday, September 2, 2010

Berpesan-pesan pada kebenaran: 1


Credit: YUS FAIRUS (FB NOTE)


Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Sunday, August 22, 2010

IFTAR RAMADHAN 1431

Salam sahabat.

Trimas kepada yang hadir, buat yang tak hadir, takpe taun depan kalau panjang umur kita buat lain plak. :)
Walaupun ada la sedikit onak dan cabaran sepanjang proses menjayakan simple iftar ni, tapi pengakhirannya cukup menggembirakan.

Iftar kali ni turut disertai 5 gadis+jejaka generasi kedua penyambung legasi. Ada askar darwish, danish n nu'aim (bakal jd hot guys) dan ada bunga 2 kuntum damia si akrobatik dan akma tegap. (memang sangat tegap anak ipin ni, comel lak tu cam mak eh)
Ahlan Wasahlan Ila Wadi Ar Raudah..
Antara gadis maneesss terawal

Gabungan gadis bujang, tunangan orang dan isteri orang :)

Ibu dan anak kecil berserta bakal ibu dan anak orang lain

Umpan way da menjadi. damia gembire.


Beramai-ramai

antara makanan-makanan


Antara yang sempat menyaksikan kejadian "Aripudin"





dan gambar TERkontrovesi....:)


Merpati sejoli berbaju hijau,
Terbangnya awal mengejar masa,
Kami doakan yang terbaik buat beliau dan beliau,
Moga kekal sampai ke syurga.



Till then, jumpe anda dikonvoi raya plak. :)

Salam Ramadhan.

Iftar Di Wadi Unung

dem..bila wa sebut je wa teringat wadi unung..cite ramadahan tahun lepas..wadi ar-raudhah nama tempat kami berkumpul k..sebelum penulis misteri memaki di bulan ramadhan..baik wa siapkan laporan majlis tersebut..sabtu sekitar jam 12 tengah hari wa dapat panggilan dari yana..permintaan beliau ialah wat sign board untuk ke wadi..

wa memang mustahil lakukan..wa bagi alasan yang wa akan menanti di shell..dan cuma sorang je yang wa bawak ke wadi iaitu en aperk aka zaquan putra yazid..sebelum menuju ke iftar..wa dan kebal g cuci kete dulu supaya kereta kami tampak segak..walaupun yang bawak kete ke sana hanyalah encik kebal sahaja..selesai basuh kete..kami bersalin di rumah masing-masing..

tepat jam 6.10 petang encik kebal tiba dan kami dengan sengaja meninggalkan black bird aka udeng..trus menuju ke rumah ayie bagi menjemput beliau..udeng kami paksa menanti di petronas desa di ampangan..oleh kerana jalan menuju ke rumah ayie sangat sibuk kerana ada bazar ramadhan..en kebal menekan button merah yang jarang2 kali digunakan..kami terapung untuk berapa ketika dan terus terbang ke rumah ayie..

selesai menjemput ayie..kami menuju terus ke petronas desa..arip, syafiq dan udeng sedang menanti penuh sabar..kami bakal menempuh bazar ampangan pula selepas ini..walaupun kebal dah lama x memandu kereta..tapi beliau masih tangkas dalam cilok mencilok..dalam masa 19 saat sahaja kami tiba di alson klana dimana en zarip sedang paking zina..dah lama dah en zarip paking kat situ..kami meneruskan perjalanan ke shell walaupun ada jalan singkat..wa menunaikan janji untuk menjemput orang di shell..oleh itu pose wa masih lagi sah lagi..


setiba di wadi ar-raudhah..wa tengok budak2 ni dah kumpul2 kat depan..dok bergosip..wa rilek2 je cuba jauhi dari maksiat..wa duk tepi sambil nyanyi tobat maksiat..tapi sume buat bodoh je..hampir jam tujuh sepuluh semua asuk..cuba ambil makanan dan hampa..sume makanan hampir licin..wa cepat-cepat amik air kosong setelah gagal mengesan kurma.dalam hadith kata buka dengan kurma jika tiada mulakan dengan air..tapi jangan lupa baca bismillah..

wa, ayie, kebal, syafiq dan toyed terus melaksanakan tanggungjawab seorang muslim selepas minum air..selesai je kami turun dan mengambil semua sisa-sisa yang memang tertinggal untuk kami..kebal sentiasa kira harga makanan yang diambil supaya cukup RM25 inggit..tapi bila kira-kira cuma RM2.50 sahaja sebab kami cuma ambil lengkong je..

wa rasa wa kurang berbicara malam tersebut..macam rugi lak..sebab wa lepak pun ngan budak2 ni gak..x sempat nak usha zuraizah..haha..lepas tu sesi mengutip wang dan sesi bergambar..gambar-gambar boleh di lihat disini..wa sempat temu bual hiqmah..beliau nampak lebih kurus dari biasa..kerana isotea la tu..padahal masa wa jumpe kat jb pun camtu je..

selesai sesi bergambar..k i r i corporation menganjurkan futsal sempena menyambut kepulangan kebal..walaupun kebal yang diraikan..namun kebal yang memayung futsal tersebut selama sejam..lagi sejam tong-tong seramai 20 orang..beberapa pemain jemputan hadir pada malam itu..macam biasa budak2 ni memang x dapat beat team wa kalo wa jadik keeper..aperk menjalankan tugas yang cemerlang selaku defend..kebal mengalahkan rooney yang semakin mundur sejak kebelakangan ini..wa ngan riena memang hampir sama asek tangkap ayam je..
izwan yang baru main setengah jam dah pancit..di ganti oleh syafiq..pun pancit gak..diganti oleh fathi..semenjak fathi masuk..shooting kebal makin tumpul..tapi fathi pula mengganas ibarat hernandez..muka pun wa tgk jambu je..tapi akhirnya team wa mengaku kalah..boring asek menang..

selesai bermain futsal..aktiviti diteruskan dengan menonton kemenangan chelsea..drogba sangat melampau malam tersebut..selesai moreh..semua pulang ke rumah masing2..wa ngan kebal masih lagi menjadi kutu rayau..kebal follow kete2 sedang resing..masing2 punya kete bau macam haram..wa endingkan pusingan dengan melemparkan mercun di hadapan anw..padang muka sape suh resing..

akhir kata..makanan okay tapi x topup..rugi..kambing x cukup masak..surau kecik..roti jon taun lepas xde..

peeslashass lepas ni wa nak iftar kat mesjid plak..

Tuesday, August 10, 2010

Fadhilat Ramadhan: Sekeping Tazkirah dikongsi bersama.

KELEBIHAN RAMADHAN

Dipetik dari sumber astech


Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-


PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.




Sunday, August 8, 2010

Mohd Hafiz Mustapha

ado yang x goma den taip panjang2 ni..
den ghaso den xdolah taip panjang bona..
tu addy taip tu cito pasal punk core..
osah panjang eh..
dio nak jadik penulis ko..
bilo den togo baghula memasing nak bogoghak..

donga cito keba dah balik..
dio kono banjo den ni..
lamo dah tak jumpo..
ko nak den banjo eh..
x kesahla memano..
janji dapek buko poso sesamo..

aghi ni den takdo idea la nak cito pasal sapo..
izzudin mintak den cito pasal amrullah..
osah lejen eh..
den xdo la maklumat pasal amrullah ni..
sesapo ado idea silolah anta emel ko..

aghi ni den cubo kembalikan ingatan korang ngan hafiz..
ya..
hafiz mustapha..
dilahirkan pado 10 mei 1985..
kini beliau dikategorikan sebagai manusialah..
sobab eh beliau mendukung jawatan pendidik..
satu tugas yang mulia disisi agama..
perghh..
semart tak den cakap kl..
maghin kek skolah bebudak panggil dio tapir..
dongki tul dak2 ni..
punyolah sodap namo apis tu..
tapir di golarkan si apis ni..

pis..
apo laie..
jangan lupo maafkan kesalahan budak2 ni..
kang susah memasing kek kubo..
maso form 1 apis duk bilik 10..
bilik paling otai..
sampai ado yang nak poie toilet..
tughun tanggo dulu..
naik balik tanggo kek ujung nak koncing..
osah la bilik ganas bilik 10 tu..



tapi memandangkan mental apis yang kuek..
dio mampu bertahan kek bilik tu..
apo yang dio x ponah buek..
urut, bawak air water cooler tapi tambah air ludah sket..
bawak makanan naik atas..
tray tinggal dalam bilik..
boli makanan memalam kek kantin..

walaupun nampak macam seorang yang akur..
tapi ado yo maso2 dio ni rebel..
bak kate addy macam budak punk la..
x abih sebut punk dio..
macam la den ni x punk..
den punk pilah tau..
chaos pilah..
jaket spike ado tigo kek umah tu..

dah cito pasal den lak..
ayah apis den ghaso ayah paling kewl..
datang skolah nek moto ex5..
muko pun olskul yo..
isap ghokok dopan anak..
sodut duo pam yo..
lopeh tu bual ngan apis..
sampai ghokok padam..
dan kesempoian ayahnda beliau den tengok ado kek apis ni..
yo lah bak kato pepatah jepun..

これ、そうでない場合肉汁米をこぼさないように


den maleh nak bitau apo..
pepandaila guno translator..

walaupun nampak mecet dan sudah bertitle seorang guru..
namun naluri keanak-anakan masih wujud dalam diri beliau..
patut pun kono jadik cikgu..
antagho kisah2 menarik yang dilalui oleh apis iolah..
dio ponah kono tembak ngan jon dihadapan rakan2 sekelas..
tepat di muko..
memang jon kojam buek camtu..


zaman kanak2 mungkin dibunuh

ni fesbuk apis..
dah bopunyo..
ado keto bosa..
prancangan mantap..
sebagai penutup den nak ucapkan tahniah kek boyat yang dah tunang..
dogheh sket kawen yo..
elakkan maksiat..

merpati sejoli bagai pinang di bolah duo


notakaki sapo nak tunang laie kobaan la..den datang iftar nanti..den tau iftar tu buko poso

Thursday, August 5, 2010

THE REUNION DIARY PART 2

17 JULAI 2010

YAUMUL SABT

SESUDAH SAMPAI DI PANGKOR


Berjalan menuju ke Jeti Lumut. Sapa kacak?


Akhirnya, tiket telah dibeli oleh Cik Yana. Kami yang menanti sambil bergosip sesama sendiri dihentikan dengan suara The Kacaks, bilamana dorang separa menjerit serentak “weh Muyup!!” Rupa-rupanya Encik Muyup anak beranak datang bercuti ke Pulau Pangkor juga. Suatu kebetulan yang comel (apakah comel??!!) Ustaz Afiq bin Muyup terus bersalam-salaman dengan The Kacaks dan meni

nggalkan beberapa gadis dengan tanda tanya, siapa tu? Akhirnya, setelah penerangan diberi tentang keistimewaan Afiq, baru mereka teringat siapakah Afiq Muyup. Tak sangka dalam banyak-banyak tempat, keluarga Afiq Muyup pun bercuti kat Pangkor juge. Suratan atau kebetulan?.....(krik krik krik)



Kami lantas menaiki feri yang menuju ke Pulau Pangkor. Kelihatan riak wajah masing-masing gembira tak terhingga. Tapi muka paling rasa nak pukul ialah muka Apek sebab beliau mengadu lapar dari jeti. Pastu siap makan nasi lemak bungkus kat dalam feri. Comel je perangai bile lapar.


Apek cuba buat-buat ta tahu ape2 bile orang amek gamba


Ini Jeti Pangkor!! Sampai dah wehhh



Sampai di Pangkor, kami ramai2 rebut naik van pink. Suasana nyaman dan keindahan kampong nan permai di tepi pantai, pohon nyiur melambai-lambai seperti menyambut kedatangan kami. (ayat pejadah haram)

Van Air Bandung


Sesampai je di Uptown Resort, kami yang kebuluran pun segera memanjat anak tangga ke cafe untuk makan-makan. Masa tu, Aisyah pun ta sempat berkenalan lagi.


Warm welcome


Tak tahulah sama ada kami memang lapar atau memang perangai buruk lantak, tapi sume makanan di situ sedap belaka walaupun Udeng dengan sengaja mengambil ayam 2 ketul yang terakhir dan alasan Udeng memang cis! (rahsia)


Jam 5 petang, kami pun beramai-ramai kumpul di tepi pantai. It’s time tu bersuka-hati. SUKANEKA TIME BEBEH!!~

Comel je sume pakai tset ijau~


Akibat daripada semangat berpasukan kumpulan Jon amat tinggi, ditambah dengan kehadiran 2 jejaka sasa serta gadis yang ringan berat badannya, maka kumpulan mereka telah menjadi juara sukaneka dengan mudah seperti makan ABC

Kumpulan kami kalah sebab saja suke nak kalah :p


Namun kumpulan Addy tak kalah juga. Mereka ada seorang atuk berpengalaman dan jejaka penyelamat serta gadis radio dan gadis manis. Mereka juga dengan mudahnya memenangi terompah gergasi (mungkin sebab masing-masing macam perangai gergasi)


Mula-mula kami bagi can..pastu..kami JUARA tahu!!!


Upacara penyerahan air liur. haha


Kumpulan mama-baba di tempat ketiga dan kumpulan abang Mi di tempat ke 4. Sori abang Mi, try again next time~

Jimmy Neutron bersikap optimis walaupun dapat tempat terakhir


Game terakhir yang dimenangi pasangan terlarang ini membuktikan lelaki memang selesa berpeluk-pelukan sesama sendiri menyebabkan teori saya mengenai orang lelaki Bangla sahaja suka berpeluk sesama sendiri ditolak mentah-mentah


Pak Andak n Pak Pau :P


Sejurus selepas bermain riang, kami pun menyerbu laut ramai-ramai. Masa ni, Yana mula

mempamerkan kepada gadis2 skil terapung beliau. Eleh, beliau ingat saya tak bley terapung la tu. Heh heh heh




Menjelang malam, BBQ pun berjalan lancar. Melihatkan wajah Ayong di gambar saja sudah tahu betapa funnya malam tersebut. Walaupun ada beberapa kali Mia cuba memaksa saya duduk sambil meng-emcee, namun sumenya berjalan dengan baik. Abang Mi pun telah melaksanakan tugas membaca doa dengan baik



Tgk wajah Ayong. Gembire benar beliau


Makan-makan-dan-makan-lagi


Cubaan Yana jadi DJ radio


Saya suka suara Bed bila beliau menyanyi. Memang patutla anda dapat duduk kelas Islah masa tingkatan 1. Part yang paling menarik hati adalah game terakhir bila Fathi kena nyanyi lagu dengan tajuk Adibah diiringi petikan gitar akustik Addy. Berikut adalah lirik lagu beliau:


Geylang si paku geylang

Geylang si rama-rama

Adibah anak mustapa

Anak mustapa

Adibah anak mustapa

* rangkap diulang berkali-kali sehingga beliau tergelak sendiri


Suasana yang patut jadi romantik jadi serabut dengan gelak tawa :D


Melihatkan kebuntuan Fathi menyelesaikan lagu tersebut, Maimon, Jon dan Jimi Neutron lantas ke hadapan membantu Fathi. Namun lebih malang bila lagu ’Adibah’ menjadi:


A.................................dii bah

Hoooooooooooooo...binya...

Bermain internet


lagu Mon lagi F AILED


Sumbang doll. Haha.


Malam itu diakhiri dengan Maimon mempromo kain Indonesia kepada gadis-gadis. The Kacaks pula dah sibuk bermain kad. Nasib baik Fathi ada temankan saya bersembang walaupun dengan tiba-tiba Yana & Ayong potong line sambil cakap “Fathi, aku nak borak dengan kau boley?“ Kacau daun oke? Huh.



Ketika itu juga, gadis-gadis dah sibuk bukak hamper bagi-bagi hadiah. Udeng yang tak turun tadi petang sebab tidur bersama rakan sepetidurannya (Apek) sibuk ke hulu ke hilir membawa bag plastik sambil ckp “aku nak rocky, aku nak rocky“


Udeng, pembalasan lunch tadi, aku sorok rocky aku bawah makanan lain dan cakap “aku takde rocky“ walaupun sebenarnya aku takdela suka pun rocky tu.. heh heh heh



Bersambung lagi...part akhir

Tuesday, August 3, 2010

Punk Core

sebagai blogger yang berdedikasi wa telah mengambil tanggungjawab untuk menulis laporan reunion bagi pihak lelaki.memandangkan wa tengok pihak gadis pun dah ada buat.dan wa tengok bergamba.maka entri ini adalalah cerita je tanpa gambar.namun diselitkan juga lagu2 supaya kalian tidak bosan membacanya.

wa ialah addy.blog sebenar wa boleh lu search kat mana2 search engine dengan nama haikalisme.wa beritahu luorang ni sebab wa taknak dikaitkan dengan penulis-penulis sambilan tu.wa support penulis2 misteri.tapi bahasa negeri sangat la.wa kan budak kl.haha.

oleh kerana destinasinya ialah pangkor.tapi sebab wa rasa punk core tu lagi sedap bunyinya.wa letakla lagu punk core untuk luorang layan.serius beb sedap.



memang menjadi seorang punk akan bangun untuk solat suboh.so wa bangun awal pagi tu dalam kul 6.45.kira awal la dari budak punk yang lain.wa pun siapkan diri sebab memang wa xde packing pape pun.ayie dan fathi tiba dirumah wa jam 7.30 pagi dan sebagai punk yang menghormati tetamu.diorang dijamu dengan beraneka jenis kuih muih yang sebahagiannya dibeli di kedai.sebelum tu apau ada msg wa kata lambat sket sebab beliau dari kuala pilah.

setelah menanti sehingga jam 9.00.pau tiba dan kami meneruskan perjalanan ke sg buloh.udeng ngan taufik pun masa tu gerak sekali.sebab apek nak kena jemput kat damansara.udeng pecut awal2 supaya apek tidak tertunggu-tunggu.malangnya mereka yang tertunggu-tunggu apek.
memandangkan masa tu wa kenyang lagi.wa menjual mahal dengan tidak mengambil nasi lemak dahulu.setelah tiba di highway bidor.ramai dikalangan kami mula lapar terutamanya wa.makan nasik lemak sambil bediri di stesyen mobil memang art.x penah budak2 punk lain yang buat macam ni.

maimon yang jadik leader pada hari tu sangat berdedikasi.tapi kewibawaannya jatuh sedikit sebab bila dia memotong dia x pikir kereta lain kat belakang.yana kata dia kena cucuk duit sebab kat town dulu sebab dia risau kat punkcore nanti takde benda tajam yang boleh cucuk duit tu.
so satu kereta telah berpecah dari kumpulan konvoi.lebih kurang 2 jam kot.akhirnya kami tiba di jeti.sume port tepi jeti macam road bully.bapak panjang beratur ke belakang.takde bual2 pun sesama memasing sebab wa tengok sume muka dah lapar je.walaupun wa true punk.tapi bila tengok muka nak makan orang ni wa goyang sket.sket je la.

lepas parking sume bawak barang masing2 menuju ke jeti.wa sempatla busking sebelum sampai jeti.ada sorang mamat hulur 50 sen dan wa sendiri hulurkan rm50 untuk wa.naik feri adalah lebih kurang 30-40 minit.wa duduk kat seat yang azlee senario duduk masa cerita senario beach boy tu.wa x kencing luorang.dalam cara hidup punk mana boleh menipu.berdosa.ada sign azlee kat kerusi tu.so wa assume tu seat yang dia duduk la.

sampai jeti punkcore kitoorang naik teksi aka van pink.pergh jatuh kewibawaan wa ngan benda2 pink ni.time ni muka semua seronok wa x pasti sama ada nak makan ke nak enjoy.bila sampai hotel.zarif aka along kawasan kena pau ngan tokey van.wa buat xtahu je.lepas tu yana selaku pengarah program cadangkan kami makan dulu sebelum check in.gila ko makan tengahari kul 4 petang.nasib baik wa dah makan nasik lemak sekali lagi dalam feri.

yana dengan kuasa vetonya suruh budak2 ni turun untuk aktiviti sukaneka jam 1700 petang.sebagai punker yang dedikasi waturun 1701.udeng bagi meset 1703 wa x pasan sebab wa tinggalkan je kat bilik.dia ngan apek x turun. diorang tido. bersukan ialah sesuatu yang bagus.wa disatukan group ngan ayie,pini,yana dan syafiq.menurut sahabat yang lain pembahagian grup adalah tidak adil.wa setuju.sebelum meneruskan penceritaan.amik ni karok dulu.



kumpulan apau,jon,taufik,farah dan nisa menjuarai permainan baling belon air.wa rasa diorang rembat belon air orang lain.sebab grup wa belon pecah cuma 2 je.tapi yang ada dalam baldi 3 bijik je.xpe benda dah lepas jangan dikenang.memang tu prinsip budak2 punk.permainan kedua pula ialah bawa bola di celah kangkang.walaupun wa dah leading.tapi group wa yang lain x mampu menang.sepatutnya grup maimon yang menang.tapi juri yang malas wat kerja kata tie.group maimon ngan group pau bertanding sekali lagi.group pau menang lagi.permainan ketiga ialah bawak getah dgn straw.permainan yang membolehkan gadis dan lelaki berciuman.tapi kerana batasan agama.laki cemolot ngan laki.pompuan cemolot ngan pompuan je.haha.wa tipu.
kali ni group maimon memang sebab wa bagi cadangan kat zarif supaya menipu dengan mengikat getah.wa juga memberi ruang dengan bergerak perlahan-lahan di awal permainan.
permainan berikutnya ialah terompah gergasi.wa xnak cerita banyak sebab semangat pasukan team wa bagus.dan wa menjadi leader yang mantap.grup wa menang.manakala permainan berpasukan terakhir ialah bawa bola perut ke perut.yang ni grup azmi menang sebab lu boleh tengok perut azmi pun dah macam bola.(sori azmi).sebelum tamat permainan ada pertandingan menari atas surat khabar.wa ngan bedz beserta beberapa pemain yang lain kurang berkenan ngan game ni.dan terus menjatuhkan diri supaya kami boleh mandi laut lebih awal.kalo tarik diri awal2 orang kata x support.dan permainan ini dimenangi oleh pau dan taufik.

setelah tamat kami pun bersuka ria di pantai sambil menyanyi.tiada lagi pertandingan membuka seluar dalam laut kerana pertandingan tu diadakan bersama rakan2 kiri sahaja.dan iqbal paling rajin menang.lepas diorang naik untuk makan mi hun.wa jimi ngan syafiq masih lagi rilek2 je tepi pantai sampai maghrib.bola yang cuba wa selamatkan dari ombak besar berjaya diselamatkan oleh macha.balik bilik wa ngan jimi bersiap-siap.sebelum diner wa dah perform semua lagu kepada jimi.jimi agak teruja ngan performance wa.lepas tu kitorang pun keluar ke tapak dinner.lepas bacaan doa dari en azmi.kitorang pun mula makan2 disampin ada persembahan2 spontan.

wa memulakan dengan spontan meminta jimi,izwan dan azmi untuk bermain pembaca berkepala tiga.tapi wa bingkas di potong oleh pini untuk menjalankan aktiviti yang telah disusun beliau.tapi pembaca berkepala tiga tetap diteruskan.diorang memang sempoi.pini mengambil alih tugas dengan mencabut undi.syafiq mangsa pertama.tetap bangun walaupun tengah tercekik makan sandwich.dengan sempoi dia nyanyi lagu cinta kain putih.memang sebijik macam lagu ni.



kemudian maimon terpaksa menjual ubat.sambil meminta bantuan taufik untuk menjual ubat tersebut.wa apek ngan pau terpaksa bermain sketsa berabjad.wa banyak tolong apek.sebab wa tau apek ni lembab sume benda.haha.perkara spontan terakhir ialah menyanyikan lagu untuk adibah.fathi dijemput menyanyikan dengan spontan.wa bangkang sebab mestilah ada ramai2 baru seronok.maimon memulakan lagu dengan jeritan aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaadibah.memang sukar untuk wa ceritakan dengan penulisan.namun lagu tersebut tetap tak habis.secara keseluruhan wa rasa ada penyelewengan dalam pemilihan pemain.sebabnya semua laki je yang kena panggil.tapi bila jon bersuara kenapa xde nama perempuan.terus sahaja pini menyebut nama adibah.lawak situasi ini.sekali cabut terus dapat nama perempuan.tapi kami x kesah pun.

acara mendenda peserta kalah tetap dilakukan walaupun wa dah bangkang awal2.yelah budak punk kena bangkang je kan.diorang kena main soal menyoal.kesian aku tengok en izz bersungguh-sungguh nak menang.semua pemenang dan pengalah dapat hadiah malam tu.

sementara menanti acara tamat.setiap peserta reunion dikehendaki menceritakan apa yang diorang tengah buat skarang.dan spotlight tertumpu kepada nisa.ramai yang ingin mencungkil rahsia beliau.selepas tu acara bergosip berlangsung.sebagai punk yang tak suka kepada perkara2 tersebut.wa mengambil kad poker dan memulakan poker.namun kerana tersilap permainan.hanya tinggal beberapa orang je pada malam tersebut.apek pun balik bilik tido.permainan kencing dimulakan seawal jam 1.30 pagi selepas semua yang kalah main poker kembung minum air.permainan kencing sungguh menarik.jimi paling bijak mempergunajkan kelebihan beliau untuk menipu.namun permainan kami diganggu pada jam 3 pagi dengan katanya polis sound nanti.padahal brade tu nak kemas tempat tu.

wa balik bilik ngan jimi.sebelum tdo tengok tv ada cerita jangan tido lagi.kamikan anak2 yang mendengar kata.so x tido lagi.layan sampai habis.lantas kami tertidur selepas tamat cerita tu.sedar2 yana ketuk pintu.wa tengok jam jimi.baru kul 5.30 pagi.bapak awal kejut.ada qiamulail ke.bisik wa dalam hati.wa buat bodoh.yana ketuk pintu memang kuat.wa cuba tido balik.tapi x boleh.wa agak pelik.wa tengok balik jam jimi sambil bukak lampu.sengal.8.50 rupanya.wa xtau camna boleh nampak macam5.30 jangan tanya wa lebih-lebih.wa gosok gigi dengan ubat gigi yang wa ngan jimi beli semalamnya.masa tu ramai yang kata nak pau ubat gigi sebab xde ubat gigi.tapi sampai balik xde sorang pun yang datang bilik kami.mungkin gosok pakai garam kot.
lepas sarapan kami pun bersnorkeling.

brader bot tu memang samseng.kami ditinggalkan di satu pulau untuk training berenang.wa sempat mengajar zarif berenang.wa saspek zarif goyang berenang jauh2.nampak je kuat di darat.tapi dia takut ngan laut.mungkin pernah berlaku insiden yang tidak diketahui.sampai tempat ikan.kami diberi roti untuk beri ikan makan dan tengok banyak mana ikan kat situ.mia paling sempoi sebab makan roti tu.mungkin mia lapar sebab sarapan pagi tu dah keras.bila sedang seronok bersnorkeling.brader panggil naik bot.mungkin dia tau air bakal bergelora.namun kedegilan budak2 ni membawa padah.yana hanyut di tengah lautan.

syafiq cuba menjadi hero menyelamatkan yana.syafiq ni banyak pengalaman dalam menyelamatkan orang yang lemas.tapi 2 hero lagi cuba mengejar yana.apau dan fathi.syafiq memperlahankan renangan dan memberi ruang kepada mereka.wa yang ada atas bot cuma pandang je walaupun menyalahi prisip punk yang ke 18.brader bot pun pandang sinis sambil geleng2 kepala.lantas terjun dan menyelamatkan yana.2 hero yang gagal pun cuba untuk pulang ke bot.namun pau kepenatan.pancit kerana kurang merokok barangkali.wa ingat lagi dulu apau saing2 wa je lari 400 meter. xpenat pun.apau ditarik oleh bot kecil ke bot kami.

pulang ke bilik kami pun bersiap2 untuk pulang.mandi kemudian makan tengahari.sesi fotografi dilangsungkan sebelum pulang dan kami tiba di jet jam 4 petang.semua keletihan dalam feri dan mengambil langkah bijak untuk tidur.kerana perjalanan masih panjang.perjalanan pulang mengambil masa lebih lama dari perjalanan balik.wa pun konfius.selalu pergi rasa lama.ni mesti kerana selalu sangat berhenti dan lberbual lama2.wa sampai rumah jam 2 pagi dan mengambil keputusan ponteng kerja hari berikutnya.sekian laporan dari addy.


peeslashass wa bukan penulis misteri

THE REUNION DIARY: PART 1

17 JULAI 2010,
Yaumul Sabt
Sebelum sampai Pangkor

It was a perfect day. windy, suhu pun suam-suam kuku, matahari malu-malu, semuanya bagai gembira dengan perjumpaan semula rakan-rakan yang hampir 7 tahun tak jumpe (Ye, NISA, AYONG, APAU saya da 7 tahun tak jumpa anda!). Semuanya bagai merestui pertemuan semula ini berjalan sempurna. PANGKOR. Itu destinasi kami. Destinasi bergembira. :D

Bukti hubungan 'persahabatan' akrab


Kegembiraan bermula dengan pit stop hentian Sg Buloh. Oke, masa ni gembire sebab dapat sarapan. hikhik (dan juge bebas daripada bahan kumuh). Masa yang dijanjikan jam 9 teranjak hingga jam 10 semuanya kerana udeng dan addy dan fathi dan apau dan..(ah banyak pula nama mereka..) yang tiba lambat dari Seremban. Dah sampai Sg Buloh pula, mereka duduk berehat sebentar sambil makan nasi lemak membuatkan kami gadis-gadis ternanti-nanti nak bergerak.

Perjumpaan meja bulat

Heroin mata bulat kesayangan uncles and aunties and kakak

Akhirnya kami pun bergerak-gerak khas. Dan Nisamendahului yang lain dalam perlumbaan antara kereta. Cayalah Nisa! Walaupun bergosip lebat dalam kereta, andamampu mengalahkan kereta Kia Forte, Pesona, Saga BLM, Saga, Naza, Neo. Go MyVi Oren! :D


Juara pertandingan (Ada ke pertandingan? :P)

Tempat terakhir. Cuba lagi cik Hot.fm


Kami sampai di Lumut ketika gosip mengenai kegemaran lelaki berpakaian pink berakhir. Ketika itu, kami kena berhenti seketika sambil menunggu Ayong. Kami memarkir di tingkat teratas bangunan. Tempat paling menarik untuk gambar kenderaan rakan-rakan.


Setia menunggu Ayong


Jaguh

Lelong-lelong

Siap-siap bergerak!!~







.......... bersambung nanti







































...TEASER....

Memorable wiken for Me n Mi. eh. I mean for others too. (ayat bagi kencang kabar angin)
GRAND REUNION SHAMS 9802
17-18 JULY 2010. ('',)

Ibu "gadis rebutan" yang tanak mengalah berposing juga

.The Kacaks.


.Kami.
..bersambung nanti.. :P
yang benar,
admin yang bizi dengan cite korea tapi manis

Monday, August 2, 2010

Izzudin Hafez

tokojut den bilo den bukak kosmo smalam..
mulo2 den buek rilek yo..
den ingatkan pelanduk duo seghupo ko..
bilo den baco balik..
namo..
samo..

ni zaman kegemilangan izzuddin sebelum kurus dan aktif ngan AIC

den bukak group..
tengok jon dah bitau dah kek group..
ramai lak tu yang komen..
berminat la tu nak kurus badan..
kan den dah koba..
budak2 ni gomok..
tu dio nak kurus badan..

berat badan bertambah kegelapan berkurang

izzudin hafez..
sapo x kona eh..
memang mengundang bahayo..
acapkali disinonim kan dengan bonda tercinto eh..
cikgu noriah..
kigho eh dio ni kroni tobosa kek skolah..
cubolah sesapo cubit tangan dio kek skolah..
tengok sapo sampai dulu..

izzudin pernah cubo untuk menjadi ikram selamonyo..
macam jon..
ikhlas selamonyo..
tapi apokan dayo..
form 3 dio terpakso sokolas ngan mantak..
kelas ihsan..
ceh kelas tu maghin macam bagus yo..
konon-konon ghamai atlit..
tapi bilo lawan bola ngan kelas ikram pun kalah..

izzudin ado gak namo gelaran eh..
namo gelaran ni dapek maso kek klas ihsan tu la..
aling (den kughang pasti keghano golap ko mato)..
den x tau la izzudin ni tau ke tak..
tapi maso kek kelas ihsan tu agak kesian gak izzudin ni..
kono buli secagho tidak langsung yo..
kono kencing ngan mantak tanpa disedaghi..
okay nak den open cito ko..
kang maghah lak mantak..
takpolah den boghi hint dio kasut..
izzudin kasut tu hargo eh..
terpakso dighahsiokan demi keselamatan negaro..

memandangkan izudin dah makin putih..
mako eh namo aling tu terpaksolah digugurkan..
kalo x habis dibahaskan oleh izzudin di parlimen nanti..
memandangkan beliau dah menjadi bisnesman yang bejayo..
apolah kigho eh..
meminta sumbangan ikhlas daghi beliau untuk iftar yang bakal berlansung nanti..
den pun xtau kek mano dan bilo di buek eh..
tunggu la pengupdate event bitau k..
sebelum menamatkan penulisan den..
maghi kito saksikan kegheto kesayangan izzudin..
dio ado..
koghang bilo laie..

osah duniawi eh

walaupun incik izz menjual keto..
tapi tengok oghang jual ubek laie kayo tau..
sebaghang maklumat mengenai izzudin boleh berhubung toghiuh dongan beliau..

ni fesbuk beliau..
ingat jangan tanyo lain selain bisnes..
nanti dio x layan..
bagi megheko yang x boli sokaba kosmo semalam..
ni ado sokkaba intenet untuk korang..


notakaki kalo kono check ngan cikgu noriah kompom den fail..
notakaki 2 izz tak abih2 nak kantoikan den tapi x kantoi pun
..
notakaki 3 dah lotak dah jon gamba sebelum..